Prima  oprire a fost in La Spezia dar nu am intrat in port, ci am admirat privelistea de sus, de pe deal.

 

Nu am zabovit prea mult, pentru ca abia asteptam sa ajungem in  Cinque Terre. Destinatia asta era pe lista mea de calatorii de prea multi ani ca sa imi amintesc cand si unde am citit despre aceasta minunata zona a Italiei.
Cinque Terre adica “5 Pamanturi”, aflate la nord de La Spezia, fac parte din Patrimoniul UNESCO.

Stiam multe povesti despre cele cinci sate suspendate pe stanci, dar nimic nu se compara cu realitatea.

In ordinea lor de la nord la sud cele 5 localitati sunt: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Sunt mai multe variante prin care le poti vizita.

Daca  cumva ai ajuns cu masina iti poti lua adio pentru perioada in care stai acolo. Esti nevoit sa o lasi la intrare in sat. Poti merge cu trenul,  cu vaporul, iar pentru iubitorii de drumetii exista diferite trasee ce ii astepta pentru a putea admira si mai bine frumusetea locurilor.

Noi am fost cazati in Manarola,  la La Torretta, de unde am avut  un view absolut superb. Manarola este unul dintre celebrele orase din Cinque Terre, unde o sa gasiti casutele pictate colorat, asezate pe muntele care da in Mediteraneana.

Orasul pescaresc este renumit pentru vinul senzational  dar si picturile lui Antonio Discovolors, un artist care s-a indragostit de orasel si si-a devodat munca acestuia.

 

 

Am vizitat apoi Vernazza. Satul este concentrat in jurul unei piete si este, dupa parerea multora, cel mai pitoresc dintre ele. Insa noi nu am fost foarte incantati de el. Este frumos dar nu ne-a dat pe spate.

Monterosso este singura localitate care are o plaja propriu-zisa si astfel este si cel mai popular sat dintre cele cinci pentru turistii dornici de soare si valuri albastre. Totodata, fiind si cel mai mare oras, vei avea parte de mai multe atractii turistice care te vor tine ocupat mai mult timp.

 

 

In ultima zi am vizitat Riomaggiore. Este primul dintre cele cinci sate care formeaza Cinque Terre. Cele mai frumoase fotografii se pot face de la baza vaii de unde vei descoperi o panorama perfecta peste port cu o multime  de case multicolore ridicate printre pietrele din fundal.

Singurul sat la care nu am ajuns a fost Corniglia. Acesta nu are deschidere la mare iar pentru a ajunge la el trebuie urcate 400 de trepte. Probabil din cauza asta cei care ajung in Cinque Terre il scot cumva de pe lista. 🙂

Fiecare satuc este o variatie pe aceeasi tema: arhitectura veche, fatade colorate, flori, localnici care parca asteapta linistiti ceva. Doar ca ei nu asteapta, ei traiesc.

Cinque Terre este Italia, dar parca nu ar fi Italia. Parca ar fi un taram de poveste, in care timpul se opreste in loc, pentru a-i putea admira in voie frumusetile.

Inainte de a ne intoarce in Milano, de unde aveam  avionul spre Cluj, am vrut sa facem un popas si in Portovenere.

Micul sat cu case colorate este un adevarat paradis pentru turistii pasionati de peisaje pitoresti si cladiri vechi.

E din acelasi peisaj cu Cinque Terre. Face si el parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Unul dintre locurile mele favorite este faleza ce se intinde de-a lungul portului, o zona minunata inconjurata de case colorate, restaurante si baruri. Tot aici poti vedea ancorate barcile de pescuit si iahturile.

 

 

Dupa o perioada aglomerata, nimic nu se compara cu o vacanta frumoasa.

Italia a fost alegerea perfecta!

Part 1 aici

Part 2 aici

Part 3 aici